Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Προσυνέδριο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Πάτρα

Εισήγηση-ομιλία στο Προσυνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Πάτρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Είναι σε όλους γνωστό οτι η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων δήμων της χώρας είναι τραγική. Όλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι υπερχρεωμένοι και μετα βίας μπορούν ακόμα και να εκπληρώσουν τις ανάγκες μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων.
Επίσης, είναι σε όλους γνωστό, οτι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων ενός Δήμου είναι η κρατική επιχορήγηση μέσω των Κ.Α.Π. ( Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) οι οποίοι δυστυχώς δεν επαρκούν ούτε για την καταβολή των τοκοχρεολυτικών δόσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ( για παράδειγμα ο Δήμος Πειραιά στον οποίο και είμαι Δημοτικός Σύμβουλος, δεν εισπράττει σχεδόν τίποτα διότι ολη η μηνιαία δόση των ΚΑΠ πηγαίνει για την κάλυψη της δόσης προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) .Τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη και απο πιθανές έκτακτες επιχορηγήσεις από το κεντρικό κράτος .
Όλοι σχεδόν οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών στους περισσότερους Δήμους βρισκόμενοι προ του αδιεξόδου πληρωμής των υπαλλήλων, πάμπολλες φορές «παρατύπησαν» ή «παρανόμησαν» χρησιμοποιώντας μέρος των ανταποδοτικών τελών για να καλύψουν το κενό και να μην προβούν σε στάση πληρωμών του προσωπικού.
Πόσες φορές δεν έχουμε ζήσει το φαινόμενο όλοι μας να ζητάμε έκτακτη επιχορήγηση από την Κυβέρνηση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας ; Κι αν έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη» ή καλύτερα «κουμπάρο από την Μεσσηνία», όπως κάποιοι Δήμαρχοι ,κάτι γίνεται και τα καταφέρνεις..... Αν όμως οι σχέσεις σου με την εξουσία δεν είναι και οι καλύτερες, τότε κυριολεκτικά πρέπει να «βγάλεις λαγούς από το καπέλο σου» για να καταφέρεις να κρατήσεις ζωντανό τον Δήμο σου .
Τα τελευταία δυο χρόνια , χρόνια εφαρμογής του μνημονίου αλλά και του Καλλικράτη , οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι έχουν μειωθεί πάνω από 60 % . Τα ποσά δε από τη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) έχουν σχεδόν μηδενιστεί . 
Πώς μπορούν οι Δήμοι κάτω από αυτές τις άθλιες οικονομικές συνθήκες να λειτουργήσουν ; Πώς μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αιτήματα των δημοτών ; Πώς μπορούν να διατηρήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες τους ; Πώς μπορούν να συμπαρασταθούν στον σκληρά δοκιμαζόμενο από τα αλεπάλληλα μνημόνια Έλληνα πολίτη ; 
Είναι άμεση η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που θα οδηγήσουν τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην οικονομική ανάκαμψη και στην ομαλή λειτουργία .
Το βέβαιο είναι οτι η αποδέσμευση της χώρας από το μνημόνιο και την Τρόικα , αποτελεί την μόνη οδό διαφυγής και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η απαλλαγή από τους ΣαμαροΒενιζελοΚουβέληδες είναι επιτακτική ανάγκη. Η εφαρμογή της Εθνικής μας Αντιπρότασης , η οποία πρέπει να μετατραπεί σε Εθνική Πατριωτική Αντιμνημονιακή Πρόταση Διακυβέρνησης της χώρας , φαντάζει ως η μόνη λύση για την Ελλάδα μας. 
• ‘Αμεσα προτείνεται η αναπροσαρμογή των ΚΑΠ και να δοθεί στους Δήμους όλης της χώρας το ποσό που τους αναλογεί. Να μην εφαρμοστεί η πρόβλεψη του Γ.Λ.Κ που μιλά για ετήσια επιχορήγηση 2 δις 882 εκατομ € για το 2013 αλλά να δοθούν τα χρήματα που κόβονται λόγω του μνημονίου και των μεσοπρόθεσμων ύψους 1 δις 282 εκατομ € επιπλέον. 
• Άμεσα προτείνεται η ίδρυση της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων, όπως προβλέπεται και από την Εθνική μας Αντιπρόταση- πρόταση Διακυβέρνησης της χώρας , η οποία θα έχει μέτοχο κατά 100 % το Ελληνικό Δημόσιο και η οποία θα είναι υπεύθυνη για την χρηματοδότηση των ΟΤΑ ως προς τα έργα υποδομής.
• Άμεσα προτείνεται η δημιουργία κεντρικού μηχανισμού ελέγχου όλων των Ευρωπαικών Προγραμμάτων ( ΕΣΠΑ. Jessica κλπ). Θα απορροφάται ολο το προβλεπόμενο ποσό από τον κεντρικό φορέα διαχείρισης και κατόπιν θα αποδίδεται σε κάθε Δήμο, σε κάθε Περιφέρεια με βάσει τις μελέτες έργων για την ένταξη τους σε αυτά τα προγράμματα. Έτσι θα αποφευχθούν φαινόμενα όπου κάποιοι Δήμοι απορροφούν ελάχιστα ποσά από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Όλοι θα απορροφούν το μέγιστο δυνατό και δεν θα χάνεται ούτε ένα ευρώ από ευρωπαικά κονδύλια.
• Άμεσα προτείνεται η κατάργηση όλων των περίπλοκων μαθηματικών τύπων υπολογισμού δαπάνης ( σας θυμίζω την περίπτωση του υπολογισμού της δαπάνης για την μεταφορά των μαθητών όπου κατέληξαν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας να προβούν σε άγονους διαγωνισμούς ).
• Άμεσα προτείνεται η εκμετάλλευση και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων που μπορεί να οδηγήσει και σε ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας και σε έσοδα για τους Δήμους. Μπορούμε μόνοι μας να αξιοποιήσουμε και τον ήλιο μας και τα νερά μας και τον αέρα μας, δεν χρειάζεται να τα πουλήσουμε κι αυτά στην Τρόικα και στο ΔΝΤ.
• Άμεσα προτείνεται η σύνδεση του κάθε Δήμου με την τοπική επιχειρηματικότητα. Δεν μπορεί ο Δήμος Πειραιά να έχει τον ΟΛΠ και να μην έχει έσοδα ή ο Δήμος Πτολεμαίδας την ΔΕΗ και να μην έχει ανταποδοτικά έσοδα. Η κάθε μεγάλη επιχείρηση σε κάθε Δημο που επιβαρύνει την λειτουργία της πόλης πρέπει να πληρώνει και θα πληρώνει. 
Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι Δήμοι που να μπορούν να ακουμπούν στα κοινωνικά προβλήματα και να τα αμβλύνουν , να δίνουν ανάσες και λύσεις στη κοινωνία και όχι Δήμους που απλά θα ασκούν έλεγχο και θα εποπτεύουν. 
• Άμεσα προτείνεται η απλούστευση όλων των περίπλοκων και γραφειοκρατικών τρόπων προμηθειών των Δήμων , που οδηγεί πολλές φορές στο διπλασιασμό και τριπλασιασμό της τιμής προμήθειας σε σχέση με την πραγματική αγορά.
• ‘Αμεσα προτείνεται η απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς του μνημονίου και η γρήγορη απομάκρυνση από την εξουσία των υποτελών και των προσκυνημένων. 

Είχα σκοπό να κλείσω τη σύντομη τοποθέτηση μου με τα λόγια του Καποδίστρια "Η νίκη θα είναι δική μας μόνο αν βάλουμε την Ελλάδα στην καρδιά μας. Οι φιλήκοοι των ξένων είναι εχθροί της πατρίδας" . Όμως προτιμότερο είναι να κάνουμε πράξη τα λόγια του Αντισθένη "Οι πόλεις για να μην καυταστρέφονται, πρέπει οι πολίτες να επιλέγουν τους άξιους από τους τιποτένιους". Δεν ξέρω αν εμείς είμαστε οι άξιοι, όμως σίγουρα αυτοί που υποστηρίζουν τον Σαμαρά και τις μνημονιακές πολιτικές είναι ανάξιοι να υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν μπορεί να τύχουν της υποστήριξης μας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Γραφείο Τύπου & Ενημέρωσης "ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ"
Τηλ: 210 4194258  FAX: 210 4194259
www.pireasoloimazi.gr
contact@pireasoloimazi.gr