Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Γρήγορα ναι……….. πρόχειρα όχι




Για μια ακόμα φορά, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Είναι δεδομένο ότι ο συνδυασμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» τάσσεται υπέρ σύγχρονων μεθόδων και αποδεδειγμένων πρακτικών όπως άλλωστε το είχαμε προτείνει και προεκλογικά και μετεκλογικά.
Το όλο εγχείρημα θέλει τόλμη, αποφασιστικότητα, ενημέρωση, διάλογο και δεσμεύσεις.
Τόλμη και αποφασιστικότητα από όλους για να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις και κινδυνολογίες του παρελθόντος. Όλες οι πόλεις της Ευρώπης, τουλάχιστον, προχωρούν σε δημιουργίες εργοστασίων επεξεργασίας και αξιοποίησης, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, δίπλα σε ιστορικά μνημεία (βλέπε Μπρέσια Ιταλίας, Παρίσι, Βιέννη κλπ). Ας προχωρήσουμε κι εμείς, σε ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΕΚΤΑΣΗ του δήμου μας στην περιοχή του Σχιστού. Η πρακτική αυτή έγινε δυνατή με την αποδοχή και εφαρμογή νέων «καθαρών» τεχνολογιών στο χώρο της ενεργειακής αξιοποίησης.
Ενημέρωση προς όλους (κατοίκους Πειραιά και όμορων δήμων, εργαζόμενους, συλλόγους και οργανώσεις) ότι ΟΥΔΟΛΩΣ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ή ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ του Πειραιά και των όμορων Δήμων. Τα εκπεμπόμενα αέρια ή ρύποι κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Να φανταστεί κάποιος ότι κάθε κρουαζιερόπλοιο που ελλιμενίζεται μολύνει την ατμόσφαιρα της πόλης μας ισοδύναμα με την διέλευση 12.000 οχημάτων (όπως κατατέθηκε σε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 8/9/2010-E-6981/2010) ενώ το εργοστάσιο αξιοποίησης απορριμμάτων μόνο με 100 οχήματα σε ετήσια βάση! Ακολουθώντας τους κανόνες και τις οδηγίες της Ε.Ε. σεβόμαστε και προστατεύουμε το περιβάλλον. Πληροφοριακά, επίσης, αναφέρουμε ότι τα απορρίμματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ. Μπορούμε με τις κατάλληλες μεθόδους να παράγουμε ενέργεια, και ηλεκτρική και βιοαέριο και θερμικό αέριο και να το εκμεταλλευτούμε με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη ως Δήμος (Ανταποδοτικά οφέλη κλπ).
Διάλογο με την επιστημονική κοινότητα ώστε να επιλέξουμε την ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ και ΟΡΘΟΤΕΡΗ μέθοδο για την ενεργειακή αξιοποίηση, με τις μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Διάλογο με ευρωπαϊκές πόλεις που πρόσφατα δημιούργησαν αντίστοιχα εργοστάσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πόλεις ελληνικές, όπως η Λάρνακα της Κύπρου, εγκαινίασαν πρόσφατα μονάδες υπερσύγχρονης αξιοποίησης των αποβλήτων. Διάλογο για την εξεύρεση του κατάλληλου στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει να σηκώσει το οικονομικό βάρος της κατασκευής με ταυτόχρονη εκμετάλλευση των Ε.Σ.Π.Α.(Φανταστείτε ως κύριο επενδυτή τον ΟΛΠ ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευτεί την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για παράδειγμα και να τροφοδοτεί με αυτήν όλες τις εγκαταστάσεις του, τα φιλοξενούμενα κρουαζιερόπλοια και επιβατικά πλοία. Ούτως η άλλως, η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, είναι μέρος του αναπτυξιακού του σχεδίου, όπως παρουσιάστηκε από την ΝΑΥΣΟΛΠ στην ημερίδα που διοργάνωσε στον ΟΛΠ, στις 14/6/2011, όπου παρουσιάστηκε η Ψυχρή τροφοδότηση λιμένων (cold Ironing) με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως λύση στην μόλυνση από τα κρουαζιερόπλοια, με ομιλητή τον Κο Αθανάσιο Λίλα από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Δεσμεύσεις σχετικά με τους εργαζόμενους στην Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου μας και ρητή διαβεβαίωση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ότι Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ, δεν θίγεται και δεν θα θιγεί στο μέλλον. ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ και ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΧΕΣΗ. Δέσμευση ότι ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ . Δέσμευση ότι ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ προς όφελος των δημοτών. Δέσμευση ότι ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ τους με σκοπό το αμφίπλευρο όφελος. Δέσμευση ότι θα δημιουργηθούν ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ που θα τις διαχειρίζεται ο Δήμος, αν όχι εξ’ ολοκλήρου, σε μεγάλο ποσοστό.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ………. Με προσεκτικά και γρήγορα βήματα αλλά ΟΧΙ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ, μπορούμε να δώσουμε στην πόλη του Πειραιά αυτά που δικαιούται.



Αντώνης Αχιλ. Καλογερόγιαννης
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικ. Συνδυασμού "ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ"