Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Κανάλι Ένα



Το τελευταίο καιρό πραγματικά αναγνωρίσαμε μια "αναγέννηση" στο ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Πειραιά (Κανάλι 1). Μάλιστα η ανεξάρτητη δημοτική μας παράταξη «Πειραιάς Όλοι Μαζί» είχε συγχαρεί τον πρόεδρο της ΔΗ.ΡΑ.Π. κο Μανωλάκο Κυριάκο, μέσω του επικεφαλής της, δημοτικού συμβούλου Αντώνη Καλογερόγιαννη, για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την δημιουργία ακόμα και διαδικτυακής τηλεόρασης. Οι μεταδόσεις του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιούνταν ζωντανά από το διαδικτυακό τόπο του Καναλιού Ένα. Η δυνατότητα αυτή, θεωρούμε ότι ήταν πραγματικά εξαιρετικής σπουδαιότητας βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας και άμεσου ελέγχου της δημοτικής αρχής από τους Δημότες.




Στην πορεία και με δεδομένο ότι αρκετές φορές παρατηρήθηκαν "διακοπές" στην μετάδοση ήχου και εικόνας κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ο συνδυασμός μας αποφάσισε να "διερευνήσει λίγο παραπάνω" το ζήτημα. Η διερεύνηση μας οδήγησε σε κάποια ιδιωτική εταιρία η οποία διαχειρίζονταν την διαδικτυακή μετάδοση ήχου και εικόνας, η οποία , όπως ανέφερε και ο κος Μανωλάκος, έχει αναλάβει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, την διαδικτυακή μετάδοση καθώς και την παροχή αποθηκευτικού χώρου στον server της. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. είχε πει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης παλαιών συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου (σε μαγνητοσκόπηση), διότι αυτά δεν αποθηκεύονται πουθενά, αλλά υπάρχει μόνο ζωντανή αναμετάδοση κατά την διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Μετά από έρευνα του συνδυασμού μας "Πειραιάς όλοι μαζί" , βρήκαμε ότι η ιδιωτική αυτή εταιρεία, έχει στο διαδίκτυο συγκεκριμένο τόπο καταχωρημένο με το «εμπορικό» όνομα της κι όχι με αυτόν του «Καναλιού Ένα», όπου και φυλάσσονται τα αρχεία των μεταδόσεων και τα οποία μπορεί να δει οποιοσδήποτε ανά πάσα στιγμή. Σε αυτό το σημείο δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την κακή πληροφόρηση του πρόεδρου της ΔΗ.ΡΑ.Π. κου Μανωλάκου.




Όμως , το σπουδαιότερο από όλα, κατά την άποψη μας, είναι ότι δεν υπάρχουν όλες οι τοποθετήσεις όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ! Με λίγα λόγια, έχουν κοπεί αρκετά σημεία. Έχουν λογοκριθεί από την ιδιωτική εταιρεία; Έχουν κοπεί με εντολή της δημοτικής αρχής; Το γνώριζε αυτό κάποιος;




Δυστυχώς, αν και ρωτήσε ο επικεφαλής του συνδυασμού Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Καλογερόγιαννης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, απάντηση καθαρή δεν πήραμε. Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι "υπάρχουν τεχνικές αδυναμίες, δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα, κόβεται συνεχώς η γραμμή" και άλλες παρόμοιες δικαιολογίες που οδήγησαν μάλιστα τον Δήμαρχο σε εντονότατες παρατηρήσεις προς κάθε αρμόδιο, λέγοντας μάλιστα πως "αν δεν είναι επαρκής η τεχνική υποστήριξη, τότε μπορείτε να παραιτηθείτε".




Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την ιδιωτική εταιρεία που έχει από χρόνια αναλάβει την μετάδοση ήχου διαδικτυακά, πολλά ερωτήματα για την λογοκρισία που αποδεδειγμένα έχει επιβληθεί, πολλά ερωτήματα για την διαφάνεια σε μια πολύπαθη δημοτική επιχείρηση με την οποία ήδη ασχολούνται οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης. Τέλος, ίσως αποτελεί κοινή λογική, αν υπήρξε αίτημα προς τις υπηρεσίες πληροφορικής του Δήμου, αν μπορούν να υποστηρίξουν την διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριάσεων και να αποφ
ευχθεί το κόστος της υπεργολάβου εταιρίας..




Αναμένουμε πειστικές απαντήσεις από αρμόδιους αντιδημάρχους, προέδρους, τεχνικούς και συμβούλους και θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία όταν χρειαστεί και όπου χρειαστεί.