Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Το μάζεψαν έγκαιρα

Στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Πειραιά, όργανο αρμόδιο για την έγκριση κονδυλίων του προϋπολογισμού, κατατίθενται διάφορα αιτήματα για πιστώσεις και αγορές, από τους εποπτευόμενους φορείς και υπηρεσίες του δήμου υπό τον έλεγχο των αρμόδιων αιρετών, πολιτικών προϊσταμένων (αντιδημάρχων, εντεταλμένων συμβούλων κλπ). Η εν λόγω επιτροπή στελεχώνεται, μετά από ψηφοφορία στο Δημ. Συμβούλιο, από αιρετούς κατ’ αναλογία με την δύναμη των συνδυασμών.
Τα αιτήματα, που εκφράζονται για πιστώσεις και για αγορές στην οικονομική επιτροπή, αποτυπώνουν (θεωρητικά) ουσιαστικές ανάγκες των υπηρεσιών,
που έχουν καταγραφεί και ελεγχθεί από υπηρεσίες δήμου και αντιδημάρχους.
Δυστυχώς, η διαδικασία ελέγχου των πιστώσεων, στην οικονομική επιτροπή, αρκετές φορές, δεν λαμβάνει την πρέπουσα σημασία από τους μετέχοντες συμβούλους, είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, είτε λόγω ανικανότητας
(πολλοί λαμβάνουν τη θέση στην επιτροπή, κατ’ αναλογία εκλογικής δύναμης και όχι βάση ικανοτήτων ή ενδιαφέροντος ελέγχου των οικονομικών). Μάλιστα, για κάποιους, δυστυχώς, θεωρείται τυπική διαδικασία η υπογραφή των πιστώσεων. Σαφέστατα, αυτή η αντιμετώπιση δεν ήταν, ούτε είναι η πάγια θέση του ανεξάρτητου συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», ο οποίος διά του δημοτικού συμβούλου κου Αντώνη Καλογερόγιαννη, έχει εκφράσει και εκφράζει ενστάσεις για διογκωμένα κονδύλια που αρκετές φορές φτάνουν στον παραλογισμό και στην ασυδοσία. Η υπευθυνότητα και ο ορθός και εμπεριστατωμένος (με συγκριτικά στοιχεία δαπανών από άλλους δήμους) έλεγχος των οικονομικών κονδυλίων αποτελεί καθήκον των μελών της επιτροπής και δεν αφήνει περιθώρια για λαϊκισμό ούτε για παραπλανητικές δηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι στοιχειοθετημένες αντιρρήσεις μας οδήγησαν σε θεαματική μείωση των πιστώσεων (δαπανώμενων ποσών).
Μία από αυτές τις περιπτώσεις ΔΕΝ ΗΤΑΝ η διάθεση πίστωσης των 504.000 ευρώ που ζητήθηκε από τη δημοτική αστυνομία, η οποία κατά την συνεδρίαση της επιτροπής ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ μόνο από την παράταξη του κου Μιχαλολιάκου. Οι αντιρρήσεις του κου Καλογερόγιαννη, βρήκαν ανταπόκριση ΜΟΝΟ από την αντιπολίτευση, η οποία τελικά συνέπλευσε στην ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ του εν λόγω υπέρογκου ποσού. Μια βαθύτερη μελέτη στην κατανομή των 504.000 ευρώ (ρούχα και εξοπλισμός) στα 100 περίπου άτομα της δημοτικής αστυνομίας του Πειραιά, καταλήγει σε μια αντιστοιχία των 5.040 ευρώ ανά αστυνόμο, ο οποίος πλέον δύναται να φέρει ρουχισμό και εξοπλισμό από κάποιο διάσημο οίκο ραπτικής!
Ευτυχώς, για τον καθ΄ όλα άξιο και ικανό και έμπειρο κο Δαβάκη, που αν και εγκρίθηκε το ποσό στην οικονομική επιτροπή, από την παράταξή του (παρά τις έντονες ενστάσεις του κου Καλογερόγιαννη και της αντιπολίτευσης) τελικά ο ίδιος το απέσυρε, μειώνοντας το κονδύλιο στο ποσό των 90.000 ευρώ (δηλαδή μείωση κατά 80%)!!!!. Αλήθεια, γιατί τα μέλη της πλειοψηφίας στην Οικονομική επιτροπή το υπερψήφισαν ; Αλήθεια, γιατί δεν είδαν τον εξόφθαλμο παραλογισμό και δεν συνέπλευσαν με την άποψη μας ; Αλήθεια, γιατί επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί στον ηλεκτρονικό τύπο ως επιτυχία της Δημοτικής αρχής ενώ στην ουσία πρόκειται για ….. σώσιμο της τελευταίας στιγμής κι ύστερα από την παρέμβαση μας ;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοια ατοπήματα θα αποφευχθούν στο μέλλον, και ότι ήταν πραγματικά λάθος ή αμέλεια ή παράλειψη ή κακή εκτίμηση, και όχι από εκείνα τα λάθη που λένε …. «αν πιάσει έπιασε»… !

Υποσημείωση
Δεν θα δημοσιεύαμε το παραπάνω κείμενο, αν δεν είχαμε δει στον ηλεκτρονικό τύπο κυρίως αλλά και στα τοπικά έντυπα μέσα, δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής Μιχαλολιάκου ενώ στην ουσία πρόκειται για σφάλμα που διορθώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω της αντίδρασης του συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»