Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Κι από του χρόνου μείωση………

Είναι ευχάριστο γεγονός, αν συγκριθεί με την λαίλαπα των φοροεισπρακτικών μέτρων της νέο-φιλελεύθερης κυβέρνησης, το γεγονός ότι δεν θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο μας για τον επόμενο χρόνο.
Τα ανταποδοτικά που πληρώνουν οι Πειραιώτες είναι ίσως τα ακριβότερα σε όλη την Ελλάδα. Θα ήταν αδιανόητο να αυξηθούν ειδικά εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε όλοι μας. Βέβαια, πρέπει να αναλογιστούμε ότι είναι κι ο μοναδικός, ίσως σταθερός οικονομικός πόρος, για τον Δήμο Πειραιά, ο οποίος αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, κυρίως από συσσωρευμένα χρέη και σπατάλες προηγούμενων αρχών.
Ο ανεξάρτητος συνδυασμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» πιστεύει ότι, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία, θα ήταν ουτοπικό και «αυτοκτονικό» για τον Δήμο Πειραιά να επιχειρήσει μείωση των δημοτικών τελών. Είναι σαφές ότι η όποια μείωση στα τέλη, θα ήταν ευπρόσδεκτη, μιας και θα είχε άμεσο οικονομικό όφελος για το μηνιαίο εισόδημα των Πειραιωτών. Όμως, οι αμαρτίες των προηγουμένων δημοτικών αρχών, και το χρέος που δημιούργησαν, το καθιστούν απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εφαρμοστεί μια οικονομική πειθαρχία στο δήμο που δεν θα επιτρέπει σπατάλες («ιπτάμενα φυτά», πάρτυ, δεξιώσεις, υπέρ-κοστολογημένες εκδηλώσεις κλπ), που ξυπνάνε μνήμες πρόσφατου παλαιοκομματικού παρελθόντος. Αν αποφευχθούν αυτές οι υπερβολές, τότε πραγματικά θα είναι δυνατόν, τουλάχιστον από του χρόνου, να εξορθολογιστεί ο τρόπος καταβολής των δημοτικών τελών, με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Τότε θα είναι δυνατόν να εξαιρούνται από την πληρωμή οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας), να ληφθούν υπόψη κριτήρια εισοδηματικά (π.χ. εισόδημα φορολογικής δήλωσης) ή αντικειμενικά (π.χ. περιοχή κατοικίας και αντικειμενική αξία ακινήτου) ή κριτήρια χρήσης του ακινήτου (π.χ. μια μεγάλη εμπορική μονάδα να πληρώνει περισσότερο ανά τ.μ. από μια οικία).
Τα δημοτικά τέλη πρέπει να επιστρέφουν στους δημότες μας με τη μορφή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και τουλάχιστον το τελευταίο χρόνο αυτό έχει εν μέρει επιτευχθεί, αφού η καθαριότητα της πόλης είναι καλύτερη από την τελευταία τετραετία. Όμως, μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, χωρίς σπατάλες και υπερβολές.
Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης। Πάντα υπάρχει το καλύτερο για τους Πειραιώτες.