Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ

Το θέμα των ναρκωτικών είναι γνώριμο σε όλους μας και εντονότερο για τους κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής που φιλοξενεί τον ΟΚΑΝΑ. Αν και αποτελεί θέμα ζωής και θανάτου για μερικούς πολίτες, η πολιτεία δεν το αντιμετωπίζει με την πρέπουσα σοβαρότητα. Άλλοτε το αντιμετωπίζει με ολιγωρία, άλλοτε δειγματοληπτικά και άλλοτε καθόλου. Οι λίστες της αναμονής μεγαλώνουν, όπως άλλωστε και οι λίστες του θανάτου, ενώ λίγοι άνθρωποι και μη κυβερνητικοί κυρίως οργανισμοί, με προσωπικό κατά βάση ενδιαφέρον, αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο. Γιατί ο θάνατος του σώματος, των ατόμων που είναι εξαρτημένοι από ουσίες, ακολουθεί απλώς το θάνατο της προσωπικότητας και του χαρακτήρα που δεν είχε ευκαιρία για ζωή. Έχουνε όμως ειπωθεί πολλά για αυτό το θέμα και ποτέ δεν θα είναι θα είναι αρκετά μιας και αφορά ανθρώπινες ζωές, είτε εμπλέκονται άμεσα είτε έμμεσα. Γιατί τα ναρκωτικά δεν καταστρέφουν τη ζωή μόνο του εξαρτώμενου αλλά και των συγγενών του, των φίλων και των ατόμων του περιβάλλοντός του γενικότερα.

Ο ΟΚΑΝΑ για τον Πειραιά αποτελεί ένα θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ η έλλειψη άμεσης και οριστικής λύσης, σχετικά με την μεταφορά του, έχει δημιουργήσει σειρά από καταστρεπτικές εξελίξεις για την οικονομική ζωή της περιοχής και όχι μόνο. Όλοι οι προσκείμενοι εγκαταλελειμμένοι χώροι στον ΟΚΑΝΑ, έχουν καταληφθεί από άτομα που βρίσκονται στο πρόγραμμα απεξάρτησης, μην έχοντας που αλλού να διαμείνουν ενώ οι παραπλήσιοι δρόμοι ανεξάρτητα ώρας και ημέρας, αποτελούν σημεία αγοροπωλησίας ναρκωτικών. Ακόμα και τα πάρκα της Τερψιθέας έχουν γίνει σημεία λήψης των επίμαχων ουσιών κατά τις ώρες της ημέρας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι δήμαρχοι προεκλογικά υποστήριξαν ένθερμα την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ ενώ παράλληλα καταγράφθηκαν από τα ΜΜΕ δηλώσεις βουλευτών του Πειραιά με παρόμοιο περιεχόμενο και δεσμεύσεις. Σχετικά με το θέμα, ο ίδιος ο υπουργός υγείας, ο κος Λοβέρδος, είχε δεσμευτεί μάλιστα να απομακρύνει τον ΟΚΑΝΑ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στο ίδιο μήκος κύματος σήμερα, ο εκλεγμένος δήμαρχος κος Μιχαλολιάκος, που ενδιαφέρεται προσωπικά για το θέμα, έχει ήδη επισκεφτεί μια φορά τον κο υπουργό κατά το οποίο απέσπασε νέα δέσμευση και νέο … ραντεβού.

Δυστυχώς όμως οι εναπομείναντες καταστηματάρχες και επιχειρήσεις δεν μπορούν άλλο να περιμένουν, ούτε και είναι δυνατόν οι γονείς να επισκέπτονται τα πάρκα της Τερψιθέας μπροστά στον κίνδυνο τα παιδιά τους να εκτίθενται σε κίνδυνο. Στα πλαίσια αυτά η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την αστυνομία πρέπει να πραγματοποιεί περιπολίες και ελέγχους στην εν λόγω περιοχή σε καθημερινή βάση ενώ πρέπει να εξεταστούν και οι συνθήκες υγιεινής, των παραπλήσιων του ΟΚΑΝΑ χώρων, που έχουν καταληφθεί και αν κριθεί απαραίτητο να απολυμανθούν. Κε δήμαρχε, κύριοι βουλευτές του Πειραιά, δώστε μια λύση ΑΜΕΣΑ.. όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο «μόλις φύγουν τα σκουπίδια, θα δούμε τα προβλήματα μπροστά μας».

Πέτρος Βιολάκης

Επιλαχόν Δημ. Σύμβουλος «Πειραιάς Όλοι Μαζί»

Υποψήφιος Διδάκτορας Κοινωνικές & Πολιτικές Επιστήμες