Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ελλείψεις δασκάλων στα σχολεία, Ελλείψεις στον Ηλεκτροφωτισμό, Απλήρωτοι (ακόμα) εργαζόμενοι, Προβλήματα με την έλευση του ΤΡΑΜ, και… Οι παραλίες στη δικαιοσύνη



Μεγάλες ελλείψεις δασκάλων παρουσιάζουν τα σχολεία της πόλης μας με αποτέλεσμα για πολλά παιδιά να μην έχει, ακόμα, ξεκινήσει η παράδοση μαθημάτων. Ας φροντίσει ο Πειραιώτης Υπουργός Παιδείας (και φίλος του Δημάρχου) να καλυφθούν οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών. Δεν είναι μόνο η έγκαιρη παραλαβή των σχολικών βιβλίων που θα έπρεπε να φροντίσει αλλά και η πρόσληψη αναγκαίου αριθμού δασκάλων και καθηγητών ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, ας φροντίσει ο Δήμος για την ασφάλεια των παιδιών στα δημοτικά σχολεία κι ας καλύψει με αντιολισθητικό δάπεδο (έστω και μέσω ΕΣΠΑ) όλες τια αυλές ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί των παιδιών.

Με δεδομένη την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων από τις προσόψεις κεντρικών κτιρίων της πόλης μας, και δεδομένης της κακής εικόνας που τα περισσότερα παρουσιάζουν, ο συνδυασμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» προτείνει την εφαρμογή προγράμματος αντίστοιχου με το πρόγραμμα «Πρόσοψη» που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται ακόμα στο Δήμο Αθηναίων. Η μερική χρηματοδότηση των ιδιοκτητών με σκοπό τον εξωραϊσμό των όψεων, ακόμα και με μειωμένα δημοτικά τέλη, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση αλλαγής της όψης της πόλης μας στα κεντρικά σημεία . Το κόστος για τον Δήμο δεν είναι απαγορευτικό και μπορεί να ενταχθεί σε επιδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα της περιφέρειας, αρκεί βέβαια να κατατεθεί πρόταση από το δήμο Πειραιά.

Σε πολλά σημεία της πόλης μας ο ηλεκτροφωτισμός είναι ανεπαρκής (το έχει παραδεχτεί κι ο ίδιος ο Δήμαρχος σε ραδιοφωνική συνέντευξη) με αποτέλεσμα τα φαινόμενα παραβατικότητας να έχουν αυξηθεί. Καλό θα είναι να αποκατασταθεί άμεσα ο φωτισμός και να δώσουμε στον πολίτη του Πειραιά το αίσθημα ασφάλειας που απαιτείται κατά τις νυχτερινές ώρες. Εξάλλου, ο ηλεκτροφωτισμός αποτελεί ένα από τα βασικά ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες, μαζί την καθαριότητα.

Ευχόμαστε, άμεσα, να εξοφληθούν οι απλήρωτοι επί (τουλάχιστο) 3μηνο εργαζόμενοι του Δήμου μας στο Κανάλι 1. Είναι άδικο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην απόλυτη εξαθλίωση και να καταλήξουν να σιτίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας ή να προσφύγουν σε επαιτεία. Οφείλουμε, τουλάχιστον, να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ώστε τα αυτονόητα να γίνονται πράξη, και να μην έχουμε εργαζόμενους στο δήμο δυο ταχυτήτων. Η έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων από τον Δήμο Πειραιά προς όλους τους εργαζόμενους πρέπει να είναι αυτονόητη, και κατά προτεραιότητα των όποιων άλλων εκδηλώσεων. ΔΕΝ είναι λογικό να γίνονται εκδηλώσεις, όποιου βεληνεκούς, και σημαντικότητας, ενώ παράλληλα να εξαθλιώνεται μερίδα των υπαλλήλων και να απαξιώνεται δημοτική περιουσία (δημοτικό ραδιόφωνο). Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η επιβαλλόμενη από τους Τροικανούς εξαθλίωση δεν θα αποτελέσει δικαιολογία ΟΥΤΕ για ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ για ξεπούλημα της άδειας του ραδιοφώνου, που αποτελεί περιουσία του δήμου.

Με βάση τελευταία δημοσιεύματα, ξεκινά η επέκταση του ΤΡΑΜ στην πόλη μας. Ο συνδυασμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» έχει εκφράσει την αντίθεση του στο παρελθόν για την προτεινόμενη έλευση στο κέντρο του Πειραιά, όπως έχει παρουσιαστεί. Ζητάμε άμεση ενημέρωση για τα σχέδια επέκτασης καθώς επίσης και για το αν τελικά θα υπογειοποιηθούν οι γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Νέο Φάληρο έως τον Σταθμό Πειραιά. Δεν βλέπουμε να έχει ξεκινήσει καμιά εργασία υπογειοποίησης και αυτό μας βάζει σε σκέψεις ώστε να φοβόμαστε ότι η επέκταση του ΤΡΑΜ θα γίνει με τέτοιο τρόπο που τελικά θα επιβαρύνει την πόλη και την κυκλοφορία και θα δημιουργήσει ασφυξία στην πόλη. Μάλιστα, το πρόβλημα θα ενταθεί, μιας και η προτεινόμενη (και αποφασισμένη από τη πλειοψηφία του κου Μιχαλολιάκου) ελεγχόμενη στάθμευση θα ΜΕΙΩΣΕΙ δραστικά τις θέσεις των κατοίκων, μιας και τα σχέδια περιλαμβάνουν μεγάλο μέρος της Β’ κοινότητας (διαμερίσματος) να διατεθεί στους επισκέπτες, πράγμα που μεταφράζεται σε μεταφορά των εν λόγω θέσεων πέριξ του κέντρου, επιβαρύνοντας και άλλο τις γειτονιές.  

Τέλος, ως προς την παραλία Βοτσαλάκια και την προσφυγή στη δικαιοσύνη δημοτικών συμβούλων και δημοτών, ακούστηκαν και θα ακουστούν ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Ας αφήσουμε ανεπηρέαστη την δικαιοσύνη, δίχως κραυγές ούτε από τα δεξιά ούτε από τα αριστερά, να αποφασίσει για την νομιμότητα ή μη των αποφάσεων του Δημάρχου και κατόπιν ας μιλήσουμε. Δεχόμαστε να παραδεχθούμε το λάθος μας αν η τελική απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώσει τον δήμαρχο (η εκδοθείσα προσωρινή απόφαση της 5ης Οκτωβρίου δέχεται εν μέρει τα αιτήματα των δημοτικών συμβούλων και δημοτών που προσέφυγαν), όμως απαιτούμε και από τον Δήμαρχο να πράξει το ίδιο και να πει το δικό του MEA CULPA στην περίπτωση που δικαιωθούμε όλοι εμείς που από την αρχή λέμε ότι οι παραλίες του Πειραιά πρέπει να έχουν ελεύθερη και κοινόχρηστη χρήση.





Αντώνης Αχιλ. Καλογερόγιαννης
Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά,
Επικ. Συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»