Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Από Ανδρέα...... σε..... Ανδρέα .....

     Πρώτος διδάξας… ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Ανδρεάς Α΄). Ο πρώτος μνημονιακός υπουργός Υγείας ο οποίος ανακάλυψε σπατάλη στο χώρο των φαρμάκων και γενικότερα στο χώρο της υγείας. Συνεργάστηκε με τους Γερμανούς εταίρους μας και την Τρόικα κι εφήρμοσε μέτρα περικοπών. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους. Δημιουργήθηκε ένας γίγαντας με πήλινα πόδια, ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αδυνατεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης να καλύψει τις ανάγκες των φαρμακοποιών, των ιατρών, των κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων. Έτσι, οι έλληνες ασθενείς και ασφαλισμένοι υποβάλλονται σε εξαντλητική ταλαιπωρία εύρεσης των φαρμάκων τους… (που θυμίζει κυνήγι θησαυρού), οι φαρμακοποιοί έχουν φτάσει σε σημείο οικονομικής εξαθλίωσης (δανείζοντας εμμέσως το κράτος, μέσω των απλήρωτων φαρμάκων από τα ταμεία), οι ιατροί φυτοζωούν (μιας και οι ασθενείς δε μπορούν να πληρώσουν ούτε τα βασικά).. και τα διαγνωστικά κέντρα αδυνατούν να κάνουν εξετάσεις στους ασθενείς.


     Όταν μας τελείωσε ο Ανδρέας Α΄, και ενώ δεν προλάβαμε να πούμε… επιτέλους τέλος…(!) ανέλαβε ο Ανδρέας Β΄, ο νυν υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Σε πλήρη εναρμόνιση με τις μνημονιακές οδηγίες (τιμητής υπογραφών και αυτός), έκανε ένα βήμα παραπάνω…… το οποίο πέρασε στα ψιλά γράμματα..των ΜΜΕ. Ανάγκασε από 1η Οκτωβρίου, ακόμα και αυτούς που πλήρωναν μηδέν ( 0 % ) συμμετοχή για τα φάρμακα τους – άτομα με ανίατες ή άλλες βαριές ασθένειες- να πληρώνουν. Δίνοντας ένα χαριστικό χτύπημα στη κοινωνική πολιτική του κράτους, αφαιρεί ακόμα και την αξιοπρέπεια ατόμων που έχουν χάσει ανεπιστρεπτί την υγεία τους. Και για να γίνει περισσότερο κατανοητό αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ασθενείς ψυχικά διαταραγμένους (για παράδειγμα), οι οποίοι έπαιρναν ψυχιατρικά φάρμακα με 0% συμμετοχή, να αναγκάζονται να πληρώνουν περίπου 52 ευρώ για το φάρμακο που έχουν απόλυτη ανάγκη. Το ίδιο ισχύει και για τους καρκινοπαθείς και για ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπου εκεί τα ποσά ανεβαίνουν αρκετά σημαντικά. Δεδομένου, μάλιστα, των οικονομικών περικοπών σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια, και της καλπάζουσας ακρίβειας που δεν μπορούν (ή δε θέλουν) να ελέγξουν, το μέτρο αυτό είναι εξολοθρευτικό..


     Και ποιο το όφελος από όλα αυτά; Ο ίδιος ο Ανδρέας Β΄ δήλωσε ότι θα εξοικονομηθούν 220 εκατομμύρια ευρώ από την καθιέρωση τιμής αναφοράς και την συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και την καθιέρωση των γενοσήμων (πόσο μάλλον την επιβολή τους). Παράλληλα, θεώρησε ότι κατάφερε να μειώσει τις τιμές των ακριβών φαρμάκων όπως κατάφερε τον εξοστρακισμό πολλών φαρμάκων από την χώρα μας γιατί πλέον οι εταιρείες δεν τα εισάγουν διότι δεν τις συμφέρει οικονομικά! Αν αναλογιστεί κανείς ότι η εξοικονόμηση αυτή επί του δημοσίου χρέους της πατρίδας μας , το οποίο ανέρχεται περίπου στα 350 δις ευρώ, είναι περίπου 0,062 % και μόλις το 4% επί του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, καταλαβαίνει ότι απώτερος στόχος των συγκυβερνώντων και των Τροικανών δεν είναι ο οικονομικός εξορθολογισμός αλλά η κοινωνική εξαθλίωση και η ολική υποβάθμιση στο χώρο της υγείας.

v Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι είναι επικίνδυνοι για τον τόπο, τόσο το καλύτερο.

v Όσο πιο γρήγορα αντιδράσουμε και τους αναγκάσουμε σε άτακτη φυγή, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η κατάσταση.

v Όχι άλλη υποβάθμιση της υγείας, όχι άλλη εξαθλίωση του Έλληνα ασθενή, του Έλληνα ιατρού, του Έλληνα φαρμακοποιού.

v Όχι άλλος …… Ανδρέας !!!



Αντώνης Αχιλ. Καλογερόγιαννης
Οδοντίατρος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»
Μέλος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»