Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τουλάχιστον αρχίζει το νοικοκύρεμα

Κορυφαία στιγμή για το δημοτικό συμβούλιο αποτελεί η ψήφιση του προϋπολογισμού και το πρόγραμμα ετήσιας δράσης, γιατί εκεί αποτυπώνεται το όραμα και οι στόχοι του δημάρχου για το διαχειριστικό έτος.
Η πρώτη θλιβερή διαπίστωση, κοιτώντας κανείς τα έσοδα που προβλέπονται, κι αυτό έχει να κάνει με την κεντρική εξουσία, είναι ότι μειώνονται ακόμα περισσότερο οι ΚΑΠ αφού υπολογίζονται περίπου στα 25 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο Δήμος Πειραιά χρειάζεται περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ για να συνεχίσει απρόσκοπτα την μισθοδοσία των υπαλλήλων του. Και το νούμερο αυτό, τα 25 εκατομμύρια δηλαδή είναι στα χαρτιά γιατί αν υπολογίσουμε ότι γίνεται παρακράτηση περίπου 17 εκατομμυρίων ευρώ από τις τοκοχρεολυτικές δόσεις καταλαβαίνουμε ότι στην ουσία δεν εισπράττουμε τίποτα !!!! Με λίγα λόγια ……… το ταμείο είναι μείον… και η δημιουργική κρατική λογιστική που μεταφέρει τα χρέη από κωδικό σε κωδικό συνεχίζεται, στις πλάτες των δημοτών. Στην περίπτωση αυτή, με την παρούσα πρακτική της κεντρικής κυβέρνησης (που κάνει τους δήμους επαίτες), χρησιμοποιούνται τα κονδύλια για την οικονομική επιβίωση των δήμων για να μειωθούν τα χρέη που η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε από κακοδιαχείριση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΣΑΤΑ). Αν υπολογίσουμε ότι και τα έσοδα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΣΑΤΑ) είναι μειωμένα κατά 80 % περίπου, καταλαβαίνει κανείς την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο μας ως προς τα έσοδα και την ταμειακή ρευστότητα.
Συνυπολογίστε και τα μειωμένα έσοδα από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, μειωμένα κατά 20 % περίπου από πέρυσι αλλά και τα μειωμένα έσοδα από το Πράσινο Ταμείο (τα οποία θα συνεχίσουν να μειώνονται λόγω οικονομικής κρίσης) και τότε θα καταλάβετε ότι η κατάσταση στο χώρο των εσόδων του Δήμου Πειραιά είναι τραγική. Κι όλα αυτά με αποκλειστική ευθύνη της «μνημονιακής συγκυβέρνησης» και όχι της Δημοτικής Αρχής.
Πάντως, είναι σαφές ότι τα προϋπολογισθέντα έσοδα για φέτος αγγίζουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά την πραγματικότητα και αποτυπώνουν ρεαλιστικά τα δεδομένα για τον Πειραιά, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί και άλλο ο προϋπολογισμός.
Ως προς τα έξοδα, υπάρχουν κάποιες προϋπολογισθείσες δαπάνες οι οποίες ίσως να μπορούσαν να έχουν μειωθεί κατά πολύ. Στον κωδικό 673, προαιρετικές εισφορές και επιχορηγήσεις.,…….., στη ΔΗΡΑΠ 1.880.000 € ……. Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να μειωθεί κι άλλο ο προϋπολογισμός της ΔΗΡΑΠ και να φτάσει το πολύ στα επίπεδα του 1.000.000 € (όπως κι ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε δηλώσει σε παλαιότερο δημοτικό συμβούλιο) ειδάλλως κρίνεται ως πολυτέλεια η διατήρηση ενός τόσο δαπανηρού σταθμού στις μέρες πείνας που ζούμε. Ίσως πάλι, κάποιοι να έχουν υστεροβουλία που στοχεύει στην οικονομική κατάρρευση του καναλιού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το δημοτικό ραδιόφωνο αποτελεί περιουσία του δήμου, και ένα σημαντικό μέσο για την ενημέρωση των δημοτών, ενώ προσφέρει θέσεις εργασίας για τους υπαλλήλους, ειδικά σε μια περίοδο επιβεβλημένης οικονομικής κρίσης. Λύσεις υπάρχουν, για τη βιωσιμότητα του καναλιού, που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Μερικές φορές, το ποιός πρότεινε τι, είναι ασήμαντο μπροστά στην επιβίωση κάποιων οικογενειών που είναι συνδεδεμένες με θέσεις εργασίας στο κανάλι. Είναι καιρός για έργα (έχουμε καθυστερήσει) με βάση τη βιωσιμότητα και όχι την προβολή και ιδιοτέλεια αυτών που προσφέρουν τάχα λύσεις.
Επίσης, βλέπω ότι προβλέπεται η αγορά νέων καθισμάτων για το Βεάκειο θέατρο αξίας 40.000 €. Ενθαρρυντικό ότι πρόκειται να αναβαθμιστεί το Βεάκειο. Αλλά και αποθαρρυντικό το ότι δεν βρήκαμε πουθενά προϋπολογισμό για το Δημοτικό Θέατρο που παραδίδεται σε λίγους μήνες, παρά μόνο 7.000 € για μελέτη για την λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Με άλλα λόγια μας προϊδεάζετε για εγκαίνια..(με προηγούμενες δηλώσεις σας).. αλλά δεν βλέπουμε λειτουργικά έξοδα…
Στο τομέα του ηλεκτρολογικού και της καθαριότητας, ξοδεύουμε 1.800.000 € για ρεύμα για φωτισμό οδών και πλατειών…… επιτέλους ας εξοικονομήσουμε χρήματα χρησιμοποιώντας είτε ηλιακή ενέργεια που έχουμε μπόλικη ή χρησιμοποιώντας λαμπτήρες οικονομίας. Επίσης, προμήθεια εορταστικού φωτοστολισμού προβλέπονται 150.000 € από 100.000 που είχαμε πέρυσι…….. Καλύτερα να δοθεί αυτό το ποσό για σίτιση απόρων, αστέγων ή για θέρμανση και σίτιση στα σχολεία…. τι να τα κάνουμε τα στολίδια με άδεια στομάχια….. είναι καιρός, λοιπόν, να κάνετε πράξη την κοινωνική πολιτική (του δήμου) που αναφέρεστε συνέχεια, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα…
Στις απαλλοτριώσεις, ας προστεθεί και το εργοστάσιο της ΑΖΕΛ ή ΖΑΑΕ στην είσοδο της πόλης μας, έστω και με 1€ διεκδικητικά (και πέρυσι το είχαμε επισημάνει και δυστυχώς δεν το ενστερνίστηκε η Δημοτική Αρχή), μέχρι να βρούμε το κονδύλιο.
Στο τομέα του πρασίνου, του «αγαπημένου μου πρασίνου», όπου τα συνολικά ενοίκια και μισθώματα αυξάνονται από 22.000 σε 79.200 € δηλαδή κατά 350 % !!! Για ποιο λόγο; Όπως επίσης αυξάνονται οι δαπάνες καυσίμων και λιπαντικών από 12.000 σε 30.000 €, η προμήθεια σιδηρών υλικών από 12.000 σε 60.000 δηλαδή αύξηση 500 % !!! Στις προμήθειες φυτών, «ιπτάμενων γλαστρών», και άλλων πράσινων ειδών από 843.000 πηγαίνουμε στο ποσό του 1.024.500 €……… Για εργασίες κλάδευσης υψηλόκορμων δένδρων από 200.000 πηγαίνουμε σε αύξηση στα 275.000 κι αν βάλουμε και 80.000 για τα υπόλοιπα δένδρα… τότε προβλέπεται να ξοδέψουμε περίπου 355.000 € για κλάδεμα…… Μην το κάνετε κε Δήμαρχε,
μην συνεχίζετε να εφαρμόζετε πολιτικές του πρόσφατου «πράσινου παρελθόντος» που ιδιωτικοποιούσαν σταδιακά τις υπηρεσίες του δήμου, με διαδικασίες μεσιτείας… δεν συμπαθώ και πολύ το πράσινο χρώμα αλλά φαίνεται ότι η δημοτική αρχή Μιχαλολιάκου έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε κάθε πράσινο !!!!
Στην υπηρεσία της δημοτικής αστυνομίας, προβλέπεται η αγορά οχημάτων αξίας 600.000 € με τη μέθοδο leasing…που δεν υπήρχε πέρυσι και παράλληλα συνολική μείωση εξόδων από 5.200.000 περίπου σε 4.900.000 … Αυτό το σημείο είναι καλό… μειώνω τα έξοδα και προβαίνω και σε επένδυση, δηλαδή σε ανάπτυξη !! Έτσι πρέπει να κινούνται όλες οι υπηρεσίες, με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του Πειραιώτη !!
Εν κατακλείδι, έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αρκετά συγκρατημένο και συγκροτημένο σε πραγματικά επίπεδα, …ή σε πιο πραγματικά από τους προηγούμενους.,…… γίνεται προσπάθεια οικονομικής επιβίωσης του δήμου Πειραιά, ιδιαίτερα από τον καθ ύλην αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών κο Κάρλε, την προσπάθεια του οποίου οφείλω να αναγνωρίσω…… δεν πιστεύω ότι μπορούσε να κάνει και αυτός, και οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου κάτι άλλο, κάτι καλύτερο, δεδομένου των συνθηκών.
Η πολιτική επιλογή που αποτυπώνεται και η δυναμική που περικλείεται στον προϋπολογισμό που κατετέθη είναι σαφής:
νοικοκύρεμα κι εξορθολογισμός των οικονομικών του δήμου Πειραιά με εξαιρέσεις στον τομέα πρασίνου όπου και διαφωνούμε.
Σωστή κατεύθυνση που πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να ακολουθήσουμε για το καλό της πόλης μας.