Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Έλεγχος και διαφάνεια

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Ιανουάριο του 2011 ζητήθηκε ο πλήρης διαχειριστικός έλεγχος του Δήμου μας για την οκταετία 2002-2010. Δυστυχώς, μετά από παρέλευση αρκετών μηνών και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου κου Μιχαλολιάκου, το κεντρικό κράτος δήλωσε αδυναμία πραγματοποίησης του ελέγχου λόγω έλλειψης προσωπικού, έλλειψης πόρων, έλλειψης χρόνου. Έτσι λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την διενέργεια του ελέγχου από ορκωτούς ελεγκτές, ορκωτούς λογιστές μετά από διαγωνισμό .
Ο συνδυασμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» ζήτησε ακόμα μια φορά να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν τα αιτήματα που κατέθεσε εγγράφως ο Δήμος μας στα αρμόδια κρατικά όργανα για τη διενέργεια του ελέγχου, να δοθεί όλη η αλληλογραφία με τους κρατικούς φορείς.
Ήδη, σε αρκετούς δήμους που ζήτησαν έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ακόμα και στην Περιφέρεια Αττικής, ο έλεγχος έχει ξεκινήσει !

Σε περίπτωση που τελικά οδηγηθούμε σε έλεγχο από ιδιώτες, παρ όλες τις καθυστερήσεις της Δημοτικής Αρχής, καλούνται ορκωτοί λογιστές να ελέγξουν τους ορκωτούς λογιστές που υπογράφουν τους απολογισμούς του δήμου……. Μήπως τελικά κληθούμε να πληρώσουμε για κάτι που κάθε χρόνο κάνουμε (βλέπε έλεγχος και απολογισμός προηγούμενου έτους από ορκωτούς λογιστές) και κινδυνεύουμε να μην περάσει η απόφαση από την Επίτροπο του Ελεγκτικού ως δαπάνη περιττή; Ή μήπως αυτό είναι ήδη γνωστό σε αυτούς που το αιτούνται και το επικαλούνται ώστε να οδηγηθούμε σε νέες καθυστερήσεις… …..με το σκεπτικό της παραγραφής πιθανών ευρημάτων;

Σε κάθε περίπτωση, τώρα που η Ελλάδα καθημερινά βουλιάζει και αναζητάμε όλοι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, ας ξεκινήσουμε από εδώ, από τον Πειραιά, την διαδικασία ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ……….. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τα ίδια με τους βουλευτές και να οδηγούμαστε σε καταστάσεις τύπου SIEMENS………… Οι νοοτροπίες αυτές πρέπει να εκλείψουν. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν έγκαιρα .
Ο Πειραϊκός λαός πρέπει να ξέρει, πρέπει να μάθει. Να μην ακούει μόνο για διαφάνεια …….. να την βλέπει κιόλας……… από λόγια χορτάσαμε.