Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Οχι σε προγράμματα εξαθλίωσης των δήμων

Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Αντώνη Καλογερόγιαννη, στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 9/5/2011 με θέμα το πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων.

".....Πριν από δέκα ημέρες, είχα την αίσθηση, όταν αποφασίζαμε για την επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων και την μείωση των επιτοκίων , οτι θα παίρναμε μια οικονομική ανάσα στο Δήμο.Με αυτόν τον τρόπο "ξεφεύγαμε" από τις προϋποθέσεις του άρθρου 262 του Καλλικράτη που λέει οτι η ετήσια τοκοχρεολυτική δόση να μην υπερβαίνει το 20% των ιδίων εσόδων του .Παρ όλα αυτά, την Πέμπτη το απόγευμα, αιφνιδιαστικά εντελώς, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τους 58 υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας που θα υπαχθούν σε καθεστώς εξυγίανσης. Και την σημερινή συζήτηση την περίμενα να γίνει άμεσα, την Παρασκευή , κι όχι σήμερα με καθυστέρηση. Από την Πέμπτη το βράδυ, βρήκαμε το πρόγραμμα εξυγίανσης , δεν περιμέναμε να μας μοιραστεί από την δημοτική αρχή και διαβάσαμε τι ακριβώς προβλέπεται σε αυτό το πρόγραμμα.
Δεν δεχόμαστε πάγωμα προσλήψεων ή συμβάσεων στο Δήμο Πειραιά.
Δεν δεχόμαστε ένα Δημοτικό Συμβούλιο να παίρνει αποφάσεις και η υλοποίηση τους να εξαρτάται από την θέληση μιας τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής, μιας τρόικας.
Είπατε κε Δήμαρχε οτι έχετε ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και έχετε παραπεμφθεί στον Υπουργό Εσωτερικών. Μάλλον δεν μπορούν να σας δεχτούν διότι είναι απασχολημένοι με ταξίδια και μυστικές συναντήσεις στο Λουξεμβούργο ή με το να δημιουργούν λογιστικές αλχημείες για να πείσουν οτι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπεύθυνη για το σημερινό χρέος, όταν στο σύνολο της χρωστά το 0,9 % του συνολικού χρέους της χώρας. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λεέι ο ίδιος ο κος Ραγκούσης.Καλά θα κάνουν να ασχοληθούν σοβαρά με το υπόλοιπο 99,1 % και να οδηγήσουν τη χώρα σε λύσεις.

Δεν θα μπούμε σε μηχανισμό επιτήρησης, δεν δεχόμαστε την κάθοδο της τρόικας στο λιμάνι.
Λέμε ναι στην επιβίωση του πρώτου λιμανιού της χώρας με την βοήθεια και συμμετοχή όλων των φορέων που έχουν υποχρέωση όπως ο Ο.Λ.Π. και η Ε.ΥΔ.Α.Π.
Λέμε ναι στην ανάπτυξη της πόλης μας και ταυτόχρονα λέμε όχι στο πρόγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση γιατί είναι πρόγραμμα εξαθλίωσης των Δήμων και όχι πρόγραμμα εξυγίανσης.