Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ανάπτυξη του ΠΕΙΡΑΙΑ με δράσεις και όχι λόγια

Τις εύλογες ανησυχίες του εξέφρασε ο κος Καλογερόγιαννης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος «Πειραιάς Όλοι Μαζί» για τα σχέδια της κυβέρνησης για πιθανή είσοδο επιτροπής ελέγχου (κάτι αντίστοιχο με το ΔΝΤ) στο Δήμο Πειραιά στο δημοτικό συμβούλιο της 18ης Απριλίου. Τα οικονομικά του δήμου αποτέλεσαν και αποτελούν μείζον θέμα για την ανεξάρτητη παράταξη «Πειραιάς Όλοι Μαζί», όπως μάλιστα προεκλογικά είχε υπογραμμίσει ο κος Καλογερόγιαννης σε όλες της τηλεοπτικές του συνεντεύξεις. Τότε μάλιστα είχε προτείνει, πριν την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, συστράτευση για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού και των χρωστούμενων του δήμου ενώ αξίωσε έντονα την διεξαγωγή οικονομικού και διοικητικού ελέγχου στον δήμο για σπατάλες.

Σχετικά με τις διεκδικήσεις, ο κος Μιχαλολιάκος άφησε αρκετά αναπάντητα ερωτήματα και ειδικότερα για τις διεκδικήσεις του δήμου από τον ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και άλλους φορείς . Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του προς τον δήμαρχο, ο κος Καλογερόγιαννης, υπάρχουν δήμοι που έχουν διεκδικήσει με επιτυχία τέλη για καταπάτηση από τους εν λόγω οργανισμούς γιατί όχι και ο Πειραιάς, δεδομένης παλαιότερης, μάλιστα, προσφυγής του δήμου από το 2008 (επι αντιδημαρχίας Αβραμίδη) για τον ΟΤΕ. Επίσης, ο κος Καλογερόγιαννης έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της φύλαξης των πάρκων της Τερψιθέας μέχρι της απομάκρυνσης του ΟΚΑΝΑ, παράλληλα πρότεινε την αναβάθμιση των πάρκων με την δημιουργία αναψυκτηρίων.

Τέλος, αξίζει αναφερθεί ότι αναλυτικές θέσεις και προτάσεις, για το φερόμενο αναπτυξιακό του ΟΛΠ, κατέθεσε η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Πειραιάς Όλοι Μαζί», στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο. Το πακέτο των θέσεων και προτάσεων περιλαμβάνει ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο από το προτεινόμενο από τον ΟΛΠ, το οποίο βασίζεται σε ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά μαζί με τον ΟΛΠ. Οι προτάσεις αυτές αφορούν κοινές δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων του Πειραιά (Εμπορικό σύλλογο κλπ) και του ΟΛΠ. Στις προτάσεις αποτυπώνεται με σαφήνεια ένα νέο μοντέλο, που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής και αρχαιοτήτων της πόλης ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι καινούρια, αλλά βασίζεται στην λογική του συνδυασμού για άμεση εξεύρεση λύσεων με την κατάθεση πραγματικά υλοποιήσιμων προτάσεων. Το νέο προτεινόμενο αναπτυξιακό μοντέλο δεν βασίζεται στην γκετοποίηση του λιμένα, αντιθέτως προωθεί την λογική του περιηγητή τουρίστα/επισκέπτη που καλείται να ανακαλύψει τις ομορφιές της πόλης. Μάλιστα, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της στάθμευσης προτείνουμε με την αφορμή των μονοδρομήσεων, την δημιουργία κάποιων ποδηλατοδρόμων (περιηγητικού χαρακτήρα). Οι υψομετρικές ιδιαιτερότητες της πόλης μας αντιμετωπίστηκαν με την πρόταση χρήσης ηλεκτρικών υποβοηθούμενων ποδηλάτων που θα τα προμηθεύονται από τον ΟΛΠ ή άλλο φορέα. Το αποτέλεσμα θα είναι να καταστούν πάλι επισκέψιμα ΟΛΑ τα μουσεία της πόλης, τα αναψυκτήρια, εστιατόρια και καταστήματα. Στις προτάσεις υπάρχουν επίσης αναφορές για την εξωστρέφεια του Πειραιά και την προσέλκυση νέων περιηγητών/ επισκεπτών με τη συνεργασία τουριστικών γραφείων και εκδοτικών οίκων (εκδίδουν ταξιδιωτικούς οδηγούς).

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουμε την αφορμή, ως ανεξάρτητη δημοτική παράταξη για όλους τους συνδυασμούς που προεκλογικά παρουσίασαν προγράμματα και λύσεις για την πόλη μας αλλά δυστυχώς σήμερα σιωπούν , να καταθέσουν και αυτοί τις προτάσεις τους για ένα καλύτερο αύριο. Η υπομονή των Πειραιωτών έχει πλέον εξαντληθεί.

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»
Από το γραφείο ενημέρωσης συνδυασμού «Πειραιάς Όλοι Μαζί»

http://pireasoloimazi.blogspot.com/

τηλ. 210 4194258, φαξ. 210 4194259