Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Εορτή της Αγίας Όλγας Στο Πειραιά

Εορτή της Αγίας Όλγας Στο Πειραιά

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα, ευτυχώς δροσερό, πήγαμε και εμείς μαζί με αρκετό κόσμο στη πανήγυρη της μικρής εκκλησίας στη γειτονιά της Ευαγγελίστριας Πειραιά.
Η Αγία Όλγα, ένα εκκλησάκι που ζει και αναπνέει ανάμεσα στις πολυκατοικίες αλλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες εκκλησίες.
Με την είσοδο σου στην Αγία Όλγα, αντικρίζεις μια σειρά από Αγίους που θαρρείς ότι σε κοιτάνε κατάματα.. αλήθεια, σε κάθε σου βήμα νομίζεις ότι το βλέμμα τους είναι στραμμένο πάνω σου.
Δεξιά η θέση του μητροπολίτη και ακριβώς μετά το ψαλτήρι..
Στο κέντρο προβάλει μεγαλοπρεπέστατα το μικρό ιερό.
Σε μια τόση μικρή εκκλησία, δυο βήματα από το σπίτι μας, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά, γίνονται μια οικογένεια.
Έχει μόλις αρχίσει η λειτουργία.
Στο μικρό ψαλτήρι συνωστίζονται 5-6 ψάλτες..(αλήθεια είναι ότι οι καλοί χωράνε παντού).
Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης μας, ο κ. Σεραφείμ, ενώνει την φωνή του με τους εκκλησιαζόμενους και τους ψάλτες σε μια ζεστή και ευλαβική ατμόσφαιρα.
Μια γιαγιά αγκαλιάζει το εγγονάκι της, και πλησιάζει δειλά τον σεβασμιότατο.
Ένα χαμόγελο από την μεριά του δίνει μεγάλη χαρά στην γηραιά γυναίκα, και ακολούθως το εγγονάκι της λαμβάνει τις ευλογίες του.
Μερικές στιγμές αργότερα, μια μικρή πομπή από ιερείς ξεπροβάλει από το ιερό, με την εικόνα της Αγία Όλγας.
Ακολουθούμε τα βήματα του σεβασμιότατου έξω από τη μικρή εκκλησία, στο δρόμο.
Η γειτονιά ολόκληρη έχει μαζευτεί στη προαύλιο της εκκλησίας, που δεν είναι άλλο από τα γύρω πεζοδρόμια.
Για μερικά λεπτά στεκόμαστε όλοι μαζί στο κέντρο του δρόμου, κανείς δεν ξεχωρίζει.
Η γνώριμη και ζεστή φωνή του σεβασμιότατου, μας τραβάει την προσοχή. «Η αγία Όλγα…. επιτέλεσε μεγάλο έργο.. έφερε το χριστιανισμό στους τότε ειδωλολάτρες Ρώσους. Ακολούθως η πράξη της προσέφερε σπουδαίες μορφές στο χριστιανισμό, προερχόμενες από τη Ρωσία.
Προσφάτως μάλιστα προστέθηκε ένας ακόμα μάρτυρας, ένας νεαρός Ρώσος στρατιώτης, 19 ετών, που μαρτύρησε για τη πίστη του.
Όταν του ζητήθηκε από τους Τσετσένους που τον αιχμαλώτισαν να παραδώσει το σταυρό του, εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε θάνατο… και όμως.. υπάρχουν μαρτυρίες ότι έχει θεαθεί ο νεαρός σε νοσοκομεία και στρατώνες και έχει κάνει θαύματα….».
Τα λόγια του σεβασμιότατου για μερικά λεπτά μας οδήγησαν σε μια άλλη πραγματικότητα που η καθημερινότητά μας την πνίγει..
Ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα και ο κόσμος αποχώρησε με την καρδιά γεμάτη όμορφα αισθήματα.
Η δημοτική παράταξη «Πειραιάς Όλοι Μαζί» με τον επικεφαλής της, Δημοτικό Σύμβουλο και υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά, κ. Αντώνη Καλογερόγιαννη και τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ Πέτρο Βιολάκη και Βούλα Λινού παρέστη στην πανηγυρική λειτουργία, που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πειραιά, κ. Σεραφείμ.

Πέτρος Βιολάκης