Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

«ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ»Η δημοτική παράταξη «Πειραιάς Όλοι Μαζί Για Μια Νέα Αρχή» παρευρέθηκε δια του αντιπροσώπου της, κου Πέτρου Βιολάκη, Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου και Υπεύθυνου Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στην ημερίδα «ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ» που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ιωνιδείου Σχολής στις 17 Μαρτίου 2010. Η μεγάλη προσέλευση του κοινού αναδεικνύει την σοβαρότητα του θέματος για τους Πειραιώτες . Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ειδικότερα στον Δημοτικό Σύμβουλο κο Καρδαρά και τη δημοτική παράταξη «Το Λιμάνι της Αγωνίας» για την ευαισθησία που δείχνουν για ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής κος Δρίτσας, οι Δήμαρχοι Ρέντη και Ελευσίνας, κος Ιωακειμίδης και κος Αμπατζόγλου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κος Οικονομόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος (ΑΚΙ.ΚΑ.Π) κος Λεγάκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κος Ζησιμάτος, η καθηγήτρια Ε.Μ.Π. κα Ελένη Πορτάλιου και ο Γ.Γ. του Σωματείου Εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Πειραιά κος Γκιτάκος.
Η εκδήλωση είχε, καταρχήν, ενημερωτικό χαρακτήρα για τη διαδικασία αποβολής των αποβλήτων και των απορριμμάτων καθώς και για τις δυνατότητες των δήμων σε επίπεδο οργανωτικό και τεχνολογικό (απόψεις και εμπειρία των δήμαρχων Ρέντη και Ελευσίνας). Παράλληλα, έγινε προσπάθεια για την αποτίμηση της Πειραϊκής πραγματικότητας με κατάθεση απόψεων και θέσεων της δημοτικής αρχής μέσω του κου Οικονομόπουλου και των εργαζομένων στην καθαριότητα, του κου Γκιτάκου.
Τα θέματα, που αναδύθηκαν από τη συζήτηση, σχετίζονται με την αδυναμία των υπηρεσιών του δήμου για την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, λόγω κυρίως της ελλιπούς στελέχωσης των υπηρεσιών καθαριότητας (εκκρεμούν προσλήψεις συμβασιούχων από το Δεκέμβριου 2009). Επίσης οι παρεμβάσεις του κοινού στην συζήτηση έφεραν στην επιφάνεια το θέμα των «μπλε κάδων ανακύκλωσης», τη λειτουργική χωροθέτηση τους στην επικράτεια του Πειραιά και την ελλιπή ενημέρωση του κοινού για το πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Χαρακτηριστική δήλωση του κου Δρίτσα στο τέλος της ημερίδας «Εδώ και 12 χρόνια ασχολούμαστε σαν Λιμάνι της Αγωνίας με την καθαριότητα, η προηγούμενη δημοτική αρχή κέρδισε της εκλογές από τον κο Λογοθέτη με σύνθημα την καθαριότητα. Σήμερα ασχολούμαστε πάλι με αυτό το θέμα γιατί δεν έχει λυθεί. Θεωρώ ότι έχουμε αποτύχει όλοι σε αυτό το θέμα»
Ο Πειραιάς Όλοι Μαζί έχει συστρατευτεί από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια για ένα καθαρό Πειραιά. Η καθαριότητα στην πόλη μας είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, η οικολογική συνείδηση δεν είναι μια ακόμα οικονομική θεωρία. Ο αντίκτυπος της εφαρμογής του προγράμματος ανακύκλωσης είναι άμεσος στα δημοτικά τέλη και στην τσέπη των δημοτών. Η μη εφαρμογή των προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πόλη μας θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τελών αποκομιδής απορριμμάτων στο άμεσο μέλλον, ειδικότερα μετά το 2012, όπου οι ΧΥΤΑ περιορίζονται δραστικά (μαρτυρίες δημάρχων).
Τέλος, να σημειωθεί ότι, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης "Καθαρή Πόλη - Ανακύκλωση και Διαχείριση των σκουπιδιών", ετέθη το ερώτημα από τον Κο Οικονομόπουλο, Γενικό Γραμματέα του Δήμου, προς τον εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα, εάν έχει πρόβλημα με την τοποθέτηση συστήματος G.I.S. στα απορριμματοφόρα. Απάντηση με πολλά υπονοούμενα δόθηκε από το γραμματέα των εργαζομένων στην καθαριότητα, κο Βασίλειο Γκιτάκο : χαρακτηριστικά αναφέρει "δεν θα γίνουμε big brother". Άραγε η εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας θα αποτελέσει το έρεισμα για νέο γύρω απεργιακών κινητοποιήσεων?


Από το γραφείο ενημέρωσης συνδυασμού «Πειραιάς…. Όλοι Μαζί για Μια Νέα Αρχή»
http://pireasoloimazi.blogspot.com/

τηλ. 210 4194258, φαξ. 210 4194259