Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016

Ίσως , κάποτε, αποτελούσε την κορυφαία στιγμή για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας η συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου Πειραιά. Κι αυτό γιατί ο προϋπολογισμός δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθεί η δημοτική αρχή, δείχνει τις προθέσεις της και δείχνει κατά πόσο αρχίζει να υλοποιεί κάποιες από τις προεκλογικές της εξαγγελίες 

Δυστυχώς. Πλέον, οι προϋπολογισμοί των περισσοτέρων δήμων κινούνται στην λογική της εφαρμογής μνημονιακών οδηγιών και υπό αυτήν την άποψη ο προς ψήφιση προϋπολογισμός που συνετάχθη από τις υπηρεσίες του Δήμου μας δεν παρουσιάζει κανέναν σφάλμα, είναι καθ’ όλα τυπικά ορθός.

Δυστυχώς όμως , αντιμετωπίζουμε πλέον τον προϋπολογισμό ως ένα εργαλείο τυπικά απαραίτητο για την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και δεν τον βλέπουμε ως εργαλείο ανάπτυξης της πόλης, ως εργαλείο εφαρμογής συγκεκριμένων προεκλογικών δεσμεύσεων .

Είχα πει και πέρυσι, στην αντίστοιχη συζήτηση, ότι μου θυμίζει την λαϊκή παροιμία «τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του». Αριθμητικά, ποσοτικά, έτσι είναι……… έχουμε συγκεκριμένα έσοδα τα οποία θέλουμε δεν θέλουμε είναι αυτά που θα μας καθορίσουν και το πόσα μπορούμε να ξοδέψουμε. Κι αν αναλογιστούμε κι ότι στα έξοδα οι περισσότερες δαπάνες είναι ανελαστικές, είναι δαπάνες μισθοδοσίας και απαραίτητων λειτουργιών του Δήμου Πειραιά, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα « ίσα βάρκα, ίσα πανιά»

Με αυτήν την λογική , πρόκειται για έναν τυπικό ορθό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που δίνει απλά την δυνατότητα συντήρησης του Δήμου Πειραιά χωρίς όμως καμιά αναπτυξιακή δυναμική, χωρίς καμιά δυνατότητα παρέμβασης στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα των συνδημοτών μας, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Για παράδειγμα, αυξάνετε τον προϋπολογισμό για συνέδρια και εορτές στο κωδικό 644 από 12.000 σε 22.000 € και αυξάνετε και τα έξοδα γενικής φύσεως κατά 50.000 € ενώ στην κατηγορία 648 αφήνετε το ίδιο ποσό με πέρυσι για την σίτιση απόρων της πόλης στις 130.000 € και προσθέτετε μόνο 50.000 € για τους πρόσφυγες . Πού είναι η κοινωνική ευαισθησία σας και να πείτε, έχω χρήματα, έχω ταμείο, σήμερα έχουμε περίπου 22.000.000 € ενεργό ταμείο στο Δήμο μας, άρα μπορώ να διαθέσω σε όλα τα σχολεία της πόλης μας έναν χυμό και μια τυρόπιτα σε όλους τους μαθητές της πόλης που !!! Θα μπορούσατε να έχετε προϋπολογίσει ένα σημαντικό ποσό για αυτόν τον σκοπό το οποίο να εξοικονομούσατε από αλλού ( για παράδειγμα 100.000 € προϋπολογίζετε για την βελτίωση των εγκαταστάσεων στο Σχιστό σε οικόπεδο ιδιοκτησίας μας ή 30.000 € για παροχή υπηρεσιών θεσμοθέτησης Maritime Clusters στον Πειραιά ή 24.600 € για την παροχή υπηρεσιών για εξειδίκευση των δράσεων τουρισμού στην Ο.Χ.Ε.……….. πολλά ακούγονται) Διπλασιασμός σχεδόν τακτικων αμοιβών στις υπηρεσίες πολεοδομίας από 512.000 σε 950.000 ……… Γιατί ;;;; 

Βλέποντας τον προϋπολογισμό του δήμου μας καταλαβαίνω ότι αντανακλά μία απλή κατάσταση διαχείρισης της φτώχιας και της εξαθλίωσης. Για τον συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», την ώρα που το κοινωνικό κράτος καταρρέει η κυβέρνηση οδηγεί την τοπική αυτοδιοίκηση στην απαξίωση αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας ο προσανατολισμός της κατεύθυνσης του προϋπολογισμού στην μεγίστη αύξηση της κοινωνικής πολιτικής.

Για να μην σας κουράζω, κι επειδή τα περισσότερα τα είπαν οι προλαλήσαντες, καταλήγω στο εξής συμπέρασμα

Ο προς ψήφιση προϋπολογισμός έχει συνταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες της εγκυκλίου του Υπουργείου αλλά με καμιά κατεύθυνση , κανένα όραμα , κανένα σχέδιο από την Δημοτική Αρχή, χωρίς κοινωνικά χαρακτηριστικά , χωρίς προσπάθεια υλοποίησης έστω και στο ελάχιστο του προγράμματος που είχατε υποσχεθεί στον Πειραϊκό λαό και για αυτό το λόγο 

καταψηφίζω τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016, 

ελπίζοντας ότι του χρόνου θα είστε πιο τολμηροί στο σχεδιασμό σας και στις παρεμβάσεις σας.



Γραφείο Ενημέρωσης
"ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ"