Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Να αξιοποιηθεί, όχι να δοθεί για ψίχουλα


     Είναι πιστεύω κοινός τόπος όλων των δημοτικών συνδυασμών ότι ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε την δημοτική περιουσία μας. Ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Πειραιάς Όλοι Μαζί» υποστήριζε προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, ότι επιβάλλεται η αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου Πειραιά. Το υποστήριζε και υποστηρίζει μέσα από παραγωγικές και υλοποιήσιμες προτάσεις, πάντα σκεπτόμενος το όφελος των δημοτών του Πειραιά. Χαρακτηριστικά να θυμίσουμε ότι προεκλογικά ο τότε υποψήφιος δήμαρχος κος Μιχαλολιάκος οραματιζόταν να ισοπεδώσει τα εν λόγω κτίρια ενώ ο κος Μίχας αναφερόταν σε πιθανές πωλήσεις. Βέβαια, οι πραγματικές ανάγκες για στέγαση των υπηρεσιών του δήμου σε ιδιόκτητα-δημοτικά κτίρια υπερέβησαν τις πολιτικές φαντασιώσεις των τότε υποψηφίων.  
     Η σημερινή , βέβαια, οικονομική κατάσταση της χώρας και η μνημονιακή κατοχή δεν είναι ότι καλύτερο προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως αξίζει να προσπαθήσουμε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση και να προκαλέσουμε το πιθανό ενδιαφέρον επενδυτών.
   Όμως θα πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος στους όρους της «συνεκμετάλλευσης» των ακινήτων, όπου υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσεχθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση η «συνεκμετάλλευση» γίνεται παραχώρηση, πράξη που μας έχει συνηθίσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά ξεχωρίζουμε ότι:
ü  Θα μπορούσε να μην εκχωρείται η χρήση των ακινήτων για 40 έτη αλλά για μέγιστο χρόνο 25-30 έτη ( να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος στην αγορά κυμαίνεται στα 25 έτη – π.χ. Αερολιμένας Ελ. Βενιζέλος, 15 έτη).
ü  Θα μπορούσε το ετήσιο οικονομικό όφελος για τον Δήμο να μην είναι μόνο 1% επί των ακαθαρίστων εσόδων του επενδυτή αλλά τουλάχιστον 2, 5 % ώστε το χρήμα που θα εισρεύσει στα ταμεία του Δήμου Πειραιά να αποτελεί σημαντική βοήθεια προς τον υπερχρεωμένο Δήμο μας.
ü  Θα μπορούσε να καθοριστεί σαφώς η χρήση των προς εκχώρηση ακινήτων και να μην αφήσουμε το ιδιωτικό κεφάλαιο να δράσει ανεξέλεγκτο.
ü  Θα μπορούσε ο Δήμος μας να απαιτήσει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από τα 17.500 τμ  που ζητά επί συνόλου 84.000 τμ, δεδομένου μάλιστα των «αστέγαστων» σε ιδιωτικά κτίρια δημοτικών υπηρεσιών. Αν μιλήσει κανείς με όρους αγοράς, αυτό που προτείνει ο κος Μιχαλολιάκος, είναι σαν να δίνουμε αντιπαροχή με ποσοστό 20 % και το 80 %  να το παίρνει ο εργολάβος. Σίγουρα, είναι δελεαστικό για τον υποψήφιο επενδυτή όμως ας είμαστε πιο αυστηροί και πιο απαιτητικοί σε πρώτη φάση. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αναλογία 40 % ο Δήμος και 60 % ο ιδιώτης, δηλαδή να διπλασιάσουμε τα τετραγωνικά μέτρα στα 35.000 τμ .
    Αξίζει να προσπαθήσουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα «ανταλλάγματα» για την πόλη μας και τους χρεωμένους με υπέρογκα δημοτικά τέλη δημότες, κι ας θέλουν κάποιοι να το παρουσιάζουν ουτοπικό ή ανέφικτο.
      Δεν θέλουμε να ξεπουληθεί  η δημοτική περιουσία έναντι πινακίου φακής, όπως ξεπουλιέται –ήδη- όλη η Ελλάδα στους Τροϊκανούς αφεντάδες του κου Σαμαρά και της συγκυβέρνησης που με τόση θέρμη υποστηρίζει ο δήμαρχος κος Μιχαλολιάκος. 




Γραφείο Τύπου & Ενημέρωσης
"ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ"
www.pireasoloimazi.gr
contact@pireasoloimazi.gr
Τηλ: 210 4194258 FAX: 210 4194259

H φωτο που συνοδεύει το κείμενο είναι απο το MLP blogspot.