Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Απολογισμός πεπραγμένων 2011, απλά διεκπεραίωση !


Με αφορμή το νόμο «Καλλικράτη», για πρώτη φορά ήρθε απολογισμός πεπραγμένων στο δημοτικό συμβούλιο . Ήταν ο πρώτος απολογισμός της δημοτικής αρχής Μιχαλολιάκου και αφορούσε τη χρήση του έτους 2011, την  πρώτη δηλαδή χρονιά της θητείας του. Με αυτό ως δεδομένο, η κριτική που ασκήθηκε από το συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» ήταν ,στα πλαίσια της πολιτικής ευγένειας,  όσο το δυνατόν ήπια και συναινετική με στόχο τη διόρθωση των κακώς κειμένων και το μέγιστο όφελος για το Πειραιώτη.


Στα πλαίσια αυτά, παρατηρήθηκε ότι ο δήμαρχος Πειραιά, και η δημοτική του παράταξη, απλά διεκπεραίωσαν έργο που ούτως ή άλλως θα πραγματοποιείτο από έναν εν λειτουργία δήμο. Δηλαδή, δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να συνεχίσουν την δημόσια διοίκηση στο Δήμο. Μια εικόνα που απείχε πολύ από μια δημοτική αρχή με όραμα, με δυναμική , με σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης μας.


Στη θετική εικόνα της εν λόγω χρήσης του 2011 συνεισφέρει το «ευτυχές γεγονός» ότι είχαν να συγκριθούν με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Μια δημοτική αρχή, η οποία κατά γενική ομολογία ήταν από τις πλέον αποτυχημένες που πέρασαν από την πόλη μας. Συνεπώς, ότι και να έκαναν, στα μάτια του κόσμου αναπάντεχα θα φαινόταν ως εικόνα μαγική… που από το τίποτα και τον εξαφανισμένο δήμαρχο.. πήγαμε στα «αυτονόητα».


Σε γενικό πλαίσιο η καθαριότητα κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα (από τους τόνους των σκουπιδιών που στοιβάζονταν σε κάθε γωνία). Παρόλα αυτά, έχουν να γίνουν  πολλά ακόμα, όπως το εντατικό πλύσιμο των κάδων (ειδικά με τις μεγάλες θερμοκρασίες), το πλύσιμο των δρόμων, των πεζοδρομίων, η εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης, και άλλα πολλά ακόμα.


Σαφέστατα ο «έλεγχος» του παραεμπορίου και η λειτουργία του παζαριού είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όμως ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τις εικόνες όλων μας με τους πλανόδιους να πουλούν την πραμάτεια τους ακόμα και έξω από το Δημαρχείο στην πλατεία Κοραή;


Οι Κήποι και τα πάρκα, σίγουρα σε καλύτερη από τη πρότερη  κατάσταση, ειδικά για έναν Πειραιά που έχει λιγοστό πράσινο, έχει ιδιαίτερη σημασία. Όμως η δαπάνη ποσών υπέρογκα μεγάλων για τα σημερινά δεδομένα κρίσης που μαστίζει όλους μας φαντάζει ειρωνεία για αρκετούς που έχουν μείνει άνεργοι και ζουν από τα συσσίτια της εκκλησίας και τη φιλανθρωπία των συνανθρώπων μας . Σαφέστατα και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε δαπάνες που δεν θα έπρεπε να γίνουν και να επιβαρύνουν τα οικονομικά του υπερχρεωμένου Δήμου Πειραιά (βλ. κρεμαστά φυτοδοχεία  κ.λ.π.). Κι από την άλλη , καλές οι νέες παιδικές χαρές (βλ. Τζαβέλα και Θεάτρου) αλλά να συντηρούνται κιόλας και να μην αφήνονται στο έλεος του θεού ή στην εθελοντική προσφορά των περιοίκων.


Τα οικονομικά του δήμου μας βρίσκονται σε στάσιμη κατάσταση και με δεδομένη την συνεχή μείωση των ΚΑΠ, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κο Κάρλε, που  βγάζει συνεχώς άσσους από το μανίκι του αλλά κάποια στιγμή, κι αυτοί εξαντλούνται. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη η θεσμοποίηση κρατικών μηχανισμών, που δεν θα εξαρτώνται από «φιλικά» τηλέφωνα ή φιλανθρωπία, ώστε να πληρώνονται κάθε φορά οι εργαζόμενοι.. Αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για το συνδυασμό «Πειραιάς Όλοι Μαζί» και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων η διατήρηση της αξιοπρέπειάς τους, ειδικά εν καιρώ κρίσης.


Η Κοινωνική πολιτική, που ασκείται και από την ΚΟΔΕΠ και από τις υπηρεσίες του Δήμου, έχει δυνατότητες να είναι - και είναι επιβεβλημένο να είναι- καλύτερη, με μεγαλύτερο εύρος σε ΟΛΑ τα δημοτικά διαμερίσματα, χωρίς διακρίσεις. Στα πλαίσια αυτά κρίνουμε ότι θα ήταν καλύτερο να δίναμε διατακτικές το Πάσχα, σε διπλάσιους συνδημότες μας από ότι δώσαμε, και να βοηθούσαμε οικονομικά περισσότερους αδύναμους Πειραιώτες μέχρι να «σταθούν στα πόδια τους».


Σίγουρα, έχουν να γίνουν πολλά ακόμα. Κι ας λέει ο Δήμαρχος ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης σε τέτοια ζητήματα είναι άχαρος κι ότι «ψάχνει να βρει προφάσεις κι αφορμές» για να καταψηφίσει …….. στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο………. Ο Ανεξάρτητος Συνδυασμός μας, έχει καταθέσει και θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις για τη καλύτερη λειτουργία του δήμου..  Έχει επιλέξει την παραγωγική «αντιπολίτευση» ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος σε επαναλήψεις λαθών του παρελθόντος…  Λέμε ναι στα θετικά, όχι στα αρνητικά, αυτό είχαμε πει κι όταν ψηφίζαμε θετικά τον προϋπολογισμό του 2011. Μάλιστα, τότε είχαμε πει ότι «μας αρέσει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο, γι αυτό ψηφίζουμε θετικά» Στην πραγματικότητα, όλοι κρίνονται από τον απολογισμό του έργου τους. Και δυστυχώς, ο πρώτος απολογισμός, της πρώτης χρονιάς, του Δημάρχου Μιχαλολιάκου, αν και δεν είναι απογοητευτικός, κινείται σε επίπεδα απλής διεκπεραίωσης και δημοσιοοικονομικής αγγαρείας.