Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αντιμνημονιακός δήμαρχος, αλλά …με διαδικασίες fast track (μνημονίου) !!!

Μέσα, μόλις, σε διάστημα μιας εβδομάδας, πέρασε από την Επιτροπή ποιότητας ζωής, από το Β’ δημοτικό διαμέρισμα και ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτη (προς αξιοποίηση) μέρους των παραλιών Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα της πόλης μας.
Πραγματικά, πιο γρήγορη διαδικασία δεν έχει ξαναγίνει !! Χωρίς να συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και χωρίς να ενημερωθούν έγκαιρα και έγκυρα οι δημοτικοί σύμβουλοι για το ακριβές του σχεδίου αξιοποίησης και τις λεπτομέρειες παραχώρησης, η δημοτική αρχή Μιχαλολιάκου αποδεικνύει για μια ακόμα φορά το πώς αντιλαμβάνεται τις συμμετοχικές διαδικασίες στην πόλη μας. Παράλληλα, εύλογα ερωτήματα δημιουργούνται για το αν οι σύμβουλοι που δεν ενημερώθηκαν, είχαν γνώση για το τι ψήφιζαν.. (όπως άλλωστε συνηθίζεται για κάποιους).. ίσως πάλι να μην γνωρίζουν ότι την νομιμότητα ο δήμαρχος την αντλεί από τους συμβούλους και όχι οι σύμβουλοι από το δήμαρχο.
Πάντως, μετά από κοπιώδεις προσπάθειες η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη “Πειραιάς Όλοι Μαζί”, μόλις λίγο πριν το Συμβούλιο κατάφερε να αποσπάσει τα σχέδια και τους όρους διακήρυξης για διαγωνισμούς που θέλει να εφαρμόσει η Δημοτική Αρχή ώστε να δημιουργηθούν και εκμεταλλευθούν από ιδιώτες: καντίνα, χώρος εστίασης, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και παράλληλα να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες στο καλύτερο και πλέον προσβάσιμο (χωρίς βράχια) τμήμα της παραλίας Βοτσαλάκια.
Αυτό δεν αποτελεί τιμή για κανέναν της δημοτικής αρχής. Αντιθέτως, υποδηλώνει προχειρότητα, βιασύνη, ερασιτεχνισμό και κυρίως δείχνει ότι «κάτι υποκρύπτει». Θυμίζει έντονα διαδικασίες τρόικας και μνημονιακές πρακτικές ξεπουλήματος της πατρίδας μας.
Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κανείς στη πόλη μας που δεν θέλει την αξιοποίηση των παραλιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον Πειραιώτη. Όμως, θα πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης πόρων είτε από το κεντρικό κράτος είτε από άλλους φορείς της πόλης μας (βλέπε ΟΛΠ ή Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ή άλλο χορηγό) και κατόπιν να στραφούμε στον ιδιώτη. Με το ίδιο σκεπτικό οφείλουμε να εξαντλήσουμε και όλα τα περιθώρια συνεργασίας με όλους τους κρατικούς φορείς όπως η Περιφέρεια. Και για να λέμε αλήθειες, και η δική μας παράταξη «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» πιστεύει στην σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και θέλει να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα στην πόλη μας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες. Όμως, όλα αυτά με μια προϋπόθεση : όλα πάνω από το τραπέζι, με δημόσια διαβούλευση, με διαφανείς διαδικασίες, με ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας της δημοτικής περιουσίας και του κοινού συμφέροντος όλων των δημοτών.
Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, γρήγορης, βιαστικής, πρόχειρης λύσης δίνει την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αντιμνημονιακό δήμαρχο μόνο στα λόγια, ο οποίος επιλέγει διαδικασίες fast track στην πράξη!