Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Παρωδία για ..... παρόδιους

      Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά της 10ης Φεβρουαρίου 2016 είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς κατοίκους της πόλης μας. Ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η λήψη απόφασης για διαγραφή κατά πλήρες κεφάλαιο και προσαυξήσεις όλων των βεβαιωμένων, δυνάμει του άρθρ. 6 του Ν. 5269/1931, μέχρι σήμερα οφειλών παρόδιων ιδιοκτητών, λόγω απαλλοτρίωσης για δημιουργία πλατείας στο Ο.Τ. Αγ. Ελευθερίου-Μαρμαροτούρη-Φραγκούλη-Λευκάδος (πρώην ψυγεία ΛΟΥΞ) και στο τρίγωνο των οδών Μουτσοπούλου-Αραχώβης-Βασιλικών, ακύρωση των αντίστοιχων βεβαιωτικών καταλόγων και ανάκληση των καταδιωκτικών μέτρων (μετά από εισήγηση 17 Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας-άρθρο 67 παρ. 2 του Ν. 3852/10)».
     Δυστυχώς, μετά από ώρες συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων , ο Δήμαρχος Πειραιά πρότεινε την απόσυρση του θέματος για την εύρεση νέων στοιχείων και την αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων και επαναφορά στο μέλλον του θέματος προς συζήτηση και λήψη απόφασης.
    Εδώ και ένα χρόνο περίπου, οι περισσότεροι από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης του Δήμου Πειραιά,  ερευνάμε το θέμα και ανακαλύπτουμε ( άλλοτε εύκολα κι άλλοτε δύσκολα ) συνεχώς στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν οτι οι χρηματικοί κατάλογοι που έχουν συνταχθεί βρίθουν λαθών και παραλείψεων. 
      Τι έχουν απογίνει τα 30.000.000 δραχμές που αποδεδειγμένα δώρησε η εταιρεία "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ" για την απαλλοτρίωση του χώρου στην Βασιλικών και Μουτσοπούλου και τα οποία αποδέχτηκε η τότε Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Πειραιά ; Γιατί δεν αφαιρέθηκαν από το ποσό των 97.000.000 δραχμών περίπου που ήταν το ποσό που είχε οριστεί ως τελική τιμή για την απαλλοτρίωση του χώρου ;  Γιατί συνετάχθη ο χρηματικός κατάλογος το 2000 αλλά στα στοιχεία του Δήμου φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε το 2008 ;
 Δεν ισχύει η αποσβεστική προθεσμία της 5ετίας που καθιστά τον εν λόγω χρηματικό κατάλογο Νο 2086 ως άκυρο ; 
     Γιατί στον ίδιο χρηματικό κατάλογο υπάρχει ο Δήμος Πειραιά ως οφειλέτης στο Δήμο Πειραιά  (!!!) ως παρόδιος με το συνολικό ποσό των 842.631,39 € δηλαδή  287.126.646,1425  δραχμές ;  Αφού ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε να εφαρμόσει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων κι έστειλε κατασχετήρια σε οφειλέτες από τον συγκεκριμένο χρηματικό κατάλογο ( δέσμευσε τραπεζικό λογαριασμό ηλικιωμένης ) γιατί δεν έκανε κατάσχεση ο Δήμος Πειραιά στον ..... Δήμο Πειραιά ; Σε άλλον βεβαιωτικό χρηματικό κατάλογο υπάρχει ως οφειλέτης ,,,, το Ελληνικό Δημόσιο. Άραγε ο Δήμος έστειλε κατασχετήριο στο Ελληνικό Δημόσιο όπως έκανε στους παρόδιους της περιοχής των Καμινίων ;
Γιατί άλλοι δήμοι της χώρας προέβησαν σε εκκαθάριση των βεβαιωτικών καταλόγων που αφορούσαν παρόμοια θέματα για δημιουργία πλατειών ;  Γιατί ο πίνακας υπολογισμού και καταλογισμού των ποσών που απέστειλε η αρμόδια υπηρεσία της Πολεοδομίας Πειραιά διαφέρει ως προς τα αρχικά ποσά σε πολλούς από τους οφειλέτες παρόδιους ή δεν τους περιλαμβάνει όλους κι έχουν εξαιρεθεί ;
       Όσο κι αν όλα τα παραπάνω ακούγονται παράλογα ή πέρα από κάθε φαντασία, δυστυχώς συμβαίνουν στον Δήμο Πειραιά το 2016. Στον Πειραιά που πλήττεται βάναυσα από την οικονομική κρίση , την ανεργία και την μιζέρια, υπάρχει (;)  μια Δημοτική Αρχή που ...κοιτάει προς την θάλασσα και περιμένει την ανάπτυξη και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στον Πειραϊκό λαό, αλλά .....σφυρίζει αδιάφορα για το θέμα που έχει προκύψει με τους κατοίκους των Καμινίων .
     Θέση πάγια του συνδυασμού "ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ" , που εκφράστηκε για μια ακόμα φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας από τον επικεφαλής του Συνδυασμού και Δημοτικό Σύμβουλο Αντώνη Καλογερόγιαννη, είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να λάβει απόφαση διαγραφής των χρεών, έστω και ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας, ώστε να ανακουφίσει σε πρώτη φάση τους Δημότες με την πλήρη διαγραφή κεφαλαίου και προσαυξήσεων.  Από εκεί και μετά , και με "πολιτική πυξίδα" την απόφαση αυτή, να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση την κεντρική εξουσία ώστε με τροπολογία να λυθεί οριστικά το ζήτημα και να μην δημιουργούνται νέα παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Γραφείο Ενημέρωσης 
"ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ"